10 dies a Göteborg-Copenhaguen-Estocolm (2021)

10 DE JULIOL: Göteborg (Eriksberg, Linnégatan, Slottsskogen, Llac Kasjön)

Vam començar el dia de la millor manera possible: l’Anna ens havia preparat un esmorzar suec però no un qualsevol, sinó un digne d’hotel de 5 estrelles. Teníem diversos tipus de pans, salmó, embotits, el mític kalles kaviar que ve a ser una pasta de diferents peixos, kanellbulle, batuts de fruites del bosc… un escàndol. 

Un cop energetitzats vam agafar el cotxe i ens vam dirigir a la zona d’Eriksberg que, a més de donar nom a una cervesa molt bona, és una zona de la ciutat que dóna al mar i on abans s’hi construïen vaixells. El anys 70 la indústria naval va fer fallida i poc a poc es va anar remodelant tota la zona, fins a convertir-se en una de les zones més modernes de Göteborg amb uns pisos que costen un ull de la cara. Com a curiositat, durant el rentat de cara de la zona es va fer servir per fer-hi concerts, alguns de grups tan famosos com U2 o els Rolling Stones. La grua de 84 metres amb el nom del barri ha quedat com un símbol i un vestigi de la producció naval a la zona. 

És una passejada realment agradable que s’inicia a la zona del port i acaba al pont on et queda la grua just darrere, durant la qual vas veient vaixells, alguns realment antics i preciosos. La rellevància del mar a Göteborg no només és turística sinó que de fet és el port més important dels països nòrdics, ja que és l’únic que no s’arriba a gelar mai. 

La següent parada va ser el mercat de peix de Feskekorka (literalment “l’església del peix”) que deu el seu nom a la seva forma, extremadament similar a la d’una església. Lamentablement està en obres fins 2023 per restaurar l’edifici, però veure’l per fora amb l’entorn on es troba bé val una visita. Haurem de tornar d’aquí uns anys per veure’l…

Començava a ser hora de dinar, així que ens van dur a un dels barris més clàssics i elegants de Göteborg, Linné,  per fer un àpat típic i gaudir d’una passejada pels seus carrers, farcits de cases d’exposició. Hem pogut veure també un dels mítics Systembolaget, els establiments on els suecs han d’anar per comprar alcohol. És una costum molt nòrdica, com els Alko a Finlàndia

Vam dinar al Karlson’s Garage and Bar unes mandonguilles (res a veure amb les d’ikea, aquestes eren delicioses), un pa amb gamba i una hamburguesa, tot molt bo. No era barat, però pels preus suecs, valia la pena. Hem estat fent la sobretaula i ens han ensenyat un invent que fa servir la gent que deixa de fumar a Suècia: l’Snus. Ve a ser la versió del tabac que es mastega però en més refinat i modernillo, ja que simplement es col·loca entre el llavi i la geniva i es deixa allà perquè actuï, sense mastegar ni escopir, que vulguis o no fa perdre glamour. És molt curiós perquè a molts restaurants es veu la gent amb la seva caixeta sobre la taula i com, quan acaben de menjar, es col·loquen la seva mena de pastilleta dins la boca. La part positiva és que no genera fum i que poden consumir-ho en avions o on sigui. Estan bojos aquests suecs…

Arribava una de les visites que més il·lusió ens feia, un parc espectacular que surt al joc de taula que vam crear, motiu pel qual li tenim una estima especial. La part una mica més negativa és que s’havia posat a ploure molt, però vam pensar que amb la frondositat d’Slottsskogen, segur que quedavem resguardats. Il·lusos…

El parc és tot el que prometia ser: prats verds, animals, zones infantils, recintes esportius i una bellesa natural que no t’esperes a una zona relativament cèntrica d’una ciutat.

El nom significa “el bosc del castell” perquè en el passat hi va haver una fortalesa al costat, però ja no hi és. El que hi ha són més de 130 hectàrees per perdre’s i gaudir d’un picnic, de passejar en família o de fer una visita a foques, pingüins o als enormes ants, que sembla que tinguin banyes de peluix. És cert que el clima no era potser el més adient, però ens va encantar passejar-hi i no vam perdonar un sol metre quadrat, ben bé hi vam estar 2 hores. 

Mentre sortia el sol de nou, vam acostar-nos a Liseberg per veure els exteriors del parc d’atraccions més gran del nord d’Europa, ja que no hi havia entrades fins l’any següent. La zona és espectacular, al costat del Universeum i el futur parc aquàtic. ens vam apuntar un munt de coses per fer amb la Greta quan sigui més gran. Perquè us feu una idea la importància del parc d’atraccions, és la segona atracció més visitada de tot Suècia. No de Göteborg, de Suècia! I és que fins i tot quan a l’hivern les atraccions no funcionen, és un lloc atractiu, ja que és on s’hi fan els mercats de Nadal.

Vam apurar el dia fent una excursió al Llac Kasjön, que queda a 15 minuts de ca l’Anna i l’Inel. Vam comprovar que la seva urbanització és molt més gran del que pensavem i vam fer un “oooooh” gegant quan ens vam trobar davant del llac, un entorn totalment idíl·lic a una passejada curta. Vam intentar trobar un geocaching per la zona de bosc però no hi va haver massa sort i com la Greta començava a estar cansada, vam tornar a  casa que l’Inel ens havia fet menjar mexicà… vegetarià!