Top 10 Berlin

LA CATEDRAL

D’estil neobarroc, la seva bellesa i la seva ubicació privilegiada la fan una de les joies arquitectòniques de la ciutat. Em sentireu dir sovint que no definiria Berlin com a bonica, sinó “amb encant”, però la catedral és impressionant, amb les seves cúpules verdes i les vistes sobre la ciutat. Per dins no és tan bonica però quan puges a fer la volta a la cúpula principal, el paisatge és extraordinari i l’efecte de les estàtues i les altres cúpules, crea imatges de postal.

EAST SIDE GALLERY

És interessant visitar zones on el mur es manté en la seva forma original i, de fet, hi ha una recreació amb les distàncies de seguretat que hi havia, les posicions de les torres de seguretat i demés. Però a l’East Side Gallery hi trobarem un altre mur que, com el seu nom indica, s’ha convertit en una galeria amb murals d’allò més divers on s’expressa de formes molt diferents la voluntat que no hi hagi mai més un mur entre ciutadans del món i que totes les realitats siguin respectades. És una passejada molt agradable al costat del riu i, si voleu fer la frikada, trobareu una botigueta de records i antiguitats on us posaran un segell simbòlic al vostre passaport.

PORTA DE BRANDEMBURG

El símbol de la ciutat i una de les antigues entrades a la ciutat, funciona molt com a punt de trobada a Berlin, com el Llac Hoan Kiem a Hanoi o Plaça Catalunya a Barcelona. El disseny està basat en els Propileus, la porta d’entrada a l’Acròpolis d’Atenes i al damunt de la porta hi ha la quàdriga que uns diuen que condueix la deesa de la pau, uns altres la de la victòria o versions intermitges. És un punt estratègic de la ciutat, a tocar del Reichstag (el Parlament) i unint el Tiergarten, el parc més gran de la ciutat, amb Unter den Linden, la gran avinguda del centre de la ciutat que comunica amb la illa dels museus i que pel camí ens regala algun dels edificis i places més emblemàtics de Berlin.

CAMP DE CONCENTRACIÓ DE SACHSENHAUSEN

A uns 30 quilòmetres de Berlin trobem un dels camps de concentració més importants de l’Alemanya Nazi, per on van passar més de 200.000 persones i on en el moment del seu alliberament al 1945, només en van sortir 3.000 metges i ferits que havien estat deixats enrere. El camp està força buit així que és necessari fer una visita guiada per entendre tot el que hi trobem. Nosaltres ho vam fer amb un tour de Sandeman’s i l’experiència va ser molt interessant. Trista i commovedora, però és el que toca per entendre tot el que va succeir. Hi trobareu els barracons, uns plafons informatius, els edificis principals i la zona de patis on, entre d’altres coses, us explicaran que utilitzaven els presoners per testejar bambes fent-los córrer durant hores i hores per les zones exteriors.

MUSEU DE PÈRGAM

Hem estat a Museus d’arreu del món però us puc garantir que com a amant de la cultura clàssica, anar al Museu de Pèrgam és imprescindible, super enriquidor i impressionant. Pujar les escales, girar cap a la dreta per entrar a la primera sala i trobar la porta d’Ishtar és com quan puges les escales del metro i et trobes el Coliseu a Roma. La forma en la ue han adaptat els espais per poder presentar les obres en tota la seva majestuositat el converteixen, per mi, en un dels 10 museus més bonics del món. A més l’exposició no es fa pesada ni redundant, tens una mica de cada però sense arribar a saturar-te i acabes el recorregut satisfet i havent après un munt de coses de civilitzacions ben diferents.

MAUERPARK

Tots els diumenges de 8 a 18h podeu agafar el metro i anar a Mauerpark, on hi munten un mercadillo on podeu trobar, literalment, de tot. Hi ha una zona una mica més organitzada, on a banda de les paradetes hi trobareu també llocs on agafar quelcom per menjar mentre passegeu i després hi ha una zona on hi ha tot de caixes de cartró d’on podeu triar, remenar i regatejar. Nosaltres vam descobrir-hi un dibuixant que ens va encantar, el Johan Potma, que dibuixa monstres moníssims i hauríem comprat un munt de coses més perquè hi havia coses xulíssimes.

AEROPORT DE TEMPLEHOFF

Berlin està ple de coses que, si les analitzes fredament, no tenen massa sentit, però que són molt guays. Literalment. La nostra aventura per Templehoff va ser una mica accidentada, ja que no trobàvem l’entrada i, un cop dins, anàvem una mica perduts perquè l’extensió és descomunal. Però quan passeges per l’antiga pista i penses “estic en un antic aeroport que ara és una espècie de parc” la veritat és que mola. Mola molt. És un lloc on podeu fer un munt de fotografies i que m’ha semblat prou representatiu del tipus de visites que es poden fer a Berlin.

MONUMENT ALS JUEUS ASSASSINATS D’EUROPA

Segur que alguns de vosaltres heu vist fotografies de gent fent l’imbècil en aquest monument, que no és precisament sobre un tema que permeti fer-ne burla o befa. Un artista israelià, Shahak Shapira, va agafar algunes de les fotografies i hi va substituir el fons, afegint-hi imatges reals d’Auschwitz o altres camps de concentració. Entenc que són tot de blocs de ciment i que a primera vista pot no dir-nos res, però és important que en un lloc així tinguem en compte que ens hem de comportar. No és una de les meves instal·lacions artístiques preferides, però la imatge amb els edificis darrere em recorda un enorme cementiri que s’enfonsa i que no aconsegueix engolir tota la mort que li arriba. Fa impressió. Cal dir que tal com hi ha aquest memorial pels jueus, els més damnificats pel nazisme, hi ha altres memorials repartits per la ciutat. 

TOURS HISTÒRICS

Berlin no és una ciutat bonica. No és Bruges o Luang Prabang, que et paseeges i vas fent “ooooh” i “aaaah”. Però em sembla una ciutat super interessant, amb molta oferta cultural i una història que s’ha d’escoltar i molt atentament. Per això us recomano moltíssim que feu tours guiats que us aportin tota la informació possible sobre el que esteu visitant o que quan aneu a alguns dels llocs amb una importància a nivell històric, pogueu fer una cerca i dedicar-li uns minuts. Jo vaig aprendre moltíssim la setmana que hi vaig passar i fins i tot diria que em vaig quedar amb ganes de fer algun tour més dels 4 o 5 que vam fer. 

POTSDAM

A uns 20 quilòmetres de Berlin trobem aquesta preciosa ciutat, Patrimoni de la Humanitat i antiga residència de reis prussians i kaisers alemanys. Té uns jardins i uns palaus que fan caure de cul, però jo no hi aniria si teniu poc temps a la ciutat. Berlin té moltíssimes coses per veure, visitar i aprendre i si hi esteu un cap de setmana o fins i tot 4 dies, jo em quedaria a la ciutat. Ara, si teniu temps, destineu un dia a Potsdam i passegeu-vos pel barri holandès, creueu el pont dels espies ( és on els EUA i la URSS feien els intercanvis d’espies capturats durant la Guerra Freda) i feu una visita als palaus. Per mi el més bonic és el Sanssoucci, denominat “el Versalles alemany” i que, te’l miris per on te’l miris, és preciós.