Top 10 Copenhaguen

TÍVOLI

El parc va obrir les seves portes el 15 d’agost de 1843, convetint-se en el segon parc d’atraccions més antic del món. Amb el temps ha canviat molt però un dels seus principals atractius justament és aquest, que és un parc d’atraccions però també un lloc on passejar-t’hi i fer un repàs per totes les formes en que els humans hem intentat vendre màgia als més petits. És impressionant amb les seves zones temàtiques de cartró pedra i un munt d’escenaris i atraccions.

NYHAVN

Nyhavn és la típica postal de Copenhaguen tot i que n’hi ha per triar i remenar. És l’antic port de la ciutat i on trobem la majoria de cases antigues de Copenhaguen ja que la majoria es van anar cremant en incendis al ser de fusta. En concret la número 8 data de 1861, així que són veritables peces de museu. S’ha de dir que tot i que la ciutat és preciosa en general, és molt recomanable passejar per la zona del Nyhavn amb les seves casetes de colors, els seus restaurants i tota la zona del moll amb els barquets antics. Molt fotogènic tot.

SANT SALVADOR

Escollida el 2007 pels habitants de Copenhaguen com el lloc amb millors vistes de la ciutat, l’església de Sant Salvador és molt més que un mirador; les seves 400 escales creen un recorregut que comença en fusta i amb uns esglaons altíssims i, quan ja no et sents les cames, s’obre de cop a l’exterior per iniciar les voltes cap a un passadís cada cop més estret on només una fina barana daurada et separa de caure 90 metres avall. Diu la llegenda que el constructor es va suïcidar llançant-se al buit perquè l’agulla li havia quedat torta.

CRISTIÀNIA

Aprofitant la retirada militar de la zona, l’any 1971 algunes famílies de la ciutat es van establir amb la idea de viure al marge de les normes establertes per una societat que no compartien. Mica en mica més famílies es van anar afegint a la comunitat, que avui compta amb poc més de mil habitants que basen el seu estil de vida en principis com el reciclatge, l’art a l’aire lliure i la col·laboració entre veïns. És molt interessant (i gens perillós) passejar-hi i veure com viuen, sense caure en el tòpic de jutjar pel simple fet de veure gent fumant porros.

STROGET

L’Stroget és el carrer peatonal més llarg del món i l’artèria principal a través de la qual es vehicula la ciutat de Copenhaguen. És un passeig obligat entre algunes de les cases més boniques, les places més elegants i els quiosquets/bar més increïbles que veureu mai. Cada cop que hi passeu anant amunt i avall descobrireu noves cases preferides, alguna tenda on no podreu deixar d’entrar o les famoses paradetes de salsitxes Hanegal (els millors hotdogs del món? És possible).

KASTELLET

El Kastellet és una de les fortaleses més ben conservades de nord de Europa; construït en forma d’estrella amb bastions (cadascun amb el seu nom en una pedra) en les seves cantonades. Dins s’hi troben diversos edificis, com la impressionant església de St Alban’s i un molí de vent super fotogènic. És curiós perquè per començar la passejada (que no és precisament curta si la fas sencera) has d’entrar una mica al recinte i hi ha els guàrdies armats però un cop a dalt, hi trobes famílies pasejant, gent fent running…

TORVEHALLERNE

Segons experts, un dels mercats coberts més bonics del món, Torvehallerne va ser una sorpresa molt agradable per nosaltres. Com sabeu, les visites a mercats solen ser un punt important per nosaltres ja que ens conecta amb la gastronomia local, els productes de proximitat i perquè sol ser una forma d’entendre els llocs que visitem: com es comporta la gent, què mengen, què hi venen… Ens va sorprendre molt la barreja de tradició i modernitat i el fet que arreu on vagis de Copenhaguen, a totes les parades o botigues de fruita hi venen flors. Preciós, gairebé poètic.

CHRISTIANBORG

Residència de la reialesa fins vora 1800, no us podem parlar a fons del seu interior ja que quan hi vam anar no s’hi podia accedir, però tot i això està al top per dos motius: la torre i els jardins. El mirador de la torre és gratuït i podreu dir que heu accedit a la torre més alta de Copenhaguen, des d’on es té una vista privilegiada, amb una ubicació perfecta a la illa d’Slotsholmen. Per altra banda, els jardins ens van semblar preciosos, de fet hi vam passar dues estonetes entre visites ja que s’hi estava de meravella. Hi ha un bar i unes tombones, així que us hi podeu posar còmodes si voleu.

CASTELL DE ROSEMBORG

Ubicat dins dels Jardins del Rei trobem aquest castell que va ser construït el 1606 per Cristian IV com a residència d’estiu però que li va agradar tant que va demenar passar els seus últims dies allà. Posteriorment es va utilitzar per guardar-hi els tresors reials i ara hi ha una exposició preciosa d’objectes d’allò més divers. Ens va semblar molt curiós que alguns objectes de la col·lecció es segueixen fent servir, així que quan hi ha un acte important els agafen i després els retornen. La visita es divideix en la zona del castell i després es canvia d’edifici per visitar el tresor.

BASTARD CAFÈ

El Bastard Cafè és el somni de molta gent fet bar. És un bar on no només pots jugar a jocs de taula sinó que a més tenen un catàleg que no havia vist en tota la meva vida, ni als festivals de jocs de taula que fan a les grans ciutats. Hi ha jocs als que pots accedir simplement consumint al bar i d’altres que exigeixen que siguis soci o paguis un import. Però no és “només” això, el local en si són 5 plantes on, entre altres coses, hi ha una espècie de cinema on hi projecten pel·lícules antigues!.