AJUNTAMENT


Probablement l’edifici més representatiu de la ciutat i un dels més bonics. Més enllà de l’estil venecià, la cúpula de les tres corones o el seu raconet davant del mar, destaca per les seves dues sales principals. A la Sala Blava s’hi troba l’orgue més gran d’Escandinàvia i és on es fa el sopar dels premis Nobel (i es diu sala blava perquè HAVIA de ser blava, però és de maó vermell) i la Sala Daurada és una de les coses més precioses que veureu a Estocolm. Feta amb 18 milions de peces d’or, narra la història de la ciutat i dóna per passar-hi hores admirant cada detall, des de la reina del llac fins als emisaris del món que la van a saludar o el rei Erik decapitat. Llàstima que només es pot veure amb visites guiades i tens escassos deu minuts per veure-la. És molt bonic fer la visita, però a part de fer el recorregut, el podeu fotografiar des d’altres illes i sempre és impressionant.
PALAU DROTTNINGHOLM


Tot i que va ser la darrera visita que vam fer abans de tornar cap a casa, no podíem deixar el “Versalles suec” fora del top. El Palau Drottnigholm, juntament amb el seu Teatre, els seus jardins i el Pavelló Xinès van ser els primers a Suècia en ser inscrits a la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat i més enllà de ser on resideixen els reis del país, la bellesa del seu entorn i de les diferents sales queda fora de tot dubte. La barreja d’estils passant pel barroc i després afinat amb l’estil francès fan del palau un dels edificis més refinats i estilosos que es poden visitar a Estocolm i on podeu invertir perfectament un parell d’hores entre la visita al palau en si i els edificis del voltant, tenint en compte que els jardins són realment extensos i s’han de creuar sencers per arribar al Pavelló Xinès.
CATEDRAL DE SANT NICOLAU


Quan passeges pel Gamla Stan hi ha dos edificis que predominen sobre tota la resta: el Palau Reial i la Catedral. Vam tenir la mala sort que la Catedral estava en obres per restaurar-la exteriorment però, fins i tot així, només per l’interior ja va ser un dels llocs que més vam gaudir. A sobre vam tenir la sort de que hi fèien un concert d’orgue i vam gaudir-ho doblement. És d’estil gòtic i les seves parets i columnes de maó li dónen un aspecte totalment allunyat del que estem acostumats quan voltem per Europa visitant esglésies i catedrals. Tanmateix, no només és important i rellevant com a edifici, sinó que hi trobem una estàtua de Sant Jordi i el drac preciosa que a més serveix de reliquiari i la pintura més antiga de la ciutat, el Vädersolstavlan.
GAMLA STAN

El casc històric d’Estocolm és dels més bonics del món, una veritable delícia per passejar-hi les hores i les vegades que us vingui de gust. Sense tenir en compte que hi ha el Palau Reial, la Catedral o la Plaça Stortorget (preciosa també amb les mítiques casetes de colors), només el fet de caminar pels carrers empedrats amb les cases antigues, les botigues i tendes de dolços… És realment bonic. Com a curiositat, podeu visitar Marten Trotzigs Gränd, el carrer més estret de la ciutat, també a la zona del Gamla Stan.
KUNGSTRADGARDEN


Per nosaltres, Kungstradgarden va ser casa; el nostre hotel estava a un minut de la plaça i hi vam passar moltes estones i hi vam fer algun àpat. Durant molts anys van ser els jardins de la reialesa, fins i tot díuen que hi teníen horts per abastir-se (està a un pont no massa llarg del Palau Reial) i hi havia un palau per la reina per quan volia fer vida fora de palau. La plaça és encantadora, amb els seus jardins i bars per seure i prendre quelcom però també està farcida d’edificis emblemàtics al voltant que fan que valgui la pena anar-hi no només a fer la volta sinó a escoltar les històries que et pot explicar. Si hi aneu a l’hivern, el llac de la plaça és un dels llocs més mítics on patinar sobre el gel.
MUSEU VASA


Per mi, el museu millor ideat i executat en el que he estat MAI. Així de clar. La història i el tema us pot semblar més o menys interessant, però la manera en la que descobreixes la història d’aquest vaixell que va recórrer escassos 1.000 metres i es va enfonsar a la badia d’Estocolm i tota la informació que s’ha pogut extreure a nivell històric, antropològic, etc. em sembla brillant. El vaixell és monstruós, gegant, enorme. Però tens 6 punts de vista diferents per poder-lo entendre poc a poc. I no només això, sinó que a cada una d’aquestes zones t’acosten a un elemtne diferent perquè el puguis esprémer al màxim i mentre les escales et porten al següent pis, ho puguis anar digerint. Com a recomanació, abans de començar a pujar i baixar per veure el vaixell, mireu el documental.
SKANSEN


Skansen va ser el primer museu a l’aire lliure del món i la seva funció era clara i força senzilla: mostrar com vivia la gent a la Suècia preindustrial a través dels edificis on vivíen i es realitzava tota l’activitat tant a nivell productiu com a nivell espiritual o d’oci. La idea ens va recordar al poblet de Shirakawago a Japó, però els suecs van decidir anar molt més enllà i ara mateix Skansen és un museu a l’aire lliure, un zoològic on pots veure llops, óssos, linxs i moltíssims animals més, un petit aquari de peixos i espècies autòctones (amb uns jocs per nens i joves impressionants) i un petit parc d’atraccions. Un lloc idoni per passar unes hores o un dia sencer en família ja que hi ha de tot i per tots.
PALAU REIAL


Tot i el nom, els monarques no viuen al palau, però tot i això és impressionant. Més de 600 habitacions i unes estances amb algunes de les làmpares més precioses que hem vist mai fan d’aquest palau un dels més grans d’Europa i amb un dels canvis de guàrdia més originals i pintorescos que recordem haver vist mai. Destaquen entre les estances més importants la Sala de Banquets, la Capella Reial o la Sala d’Estat o Rikksalen, on hi ha el tron de la reina.
EL METRO D’ESTOCOLM


Probablement si decidiu visitar Estocolm algú ja us haurà parlat de que el metro és com un petit museu, però no us en podreu fer la idea fins que no ho veieu amb els vostres propis ulls. El primer que ens va impactar del metro és que al seu tot illes, has de baixar moltíssim, fins al punt que quan poses el peu a l’escala mecànica no veus el final. I a moltes estacions ténen com una espècie de cremallera per pujar i baixar i no és cap exageració. Cada parada té un estil diferent, relacionat amb els vestigis que s’hi trobessin quan van fer el forat, la història d’aquella zona o simplement per l’artista a qui li van encarregar. Us recomanem que si arribeu a l’estació central, visiteu el metro encara que tingueu l’hotel a prop. També ens van semblar precioses les de Kungstradgarden, Vastra Skögen, Solna Centrum i Stadshagen.
LES VISTES

Estocolm és extremadament fotogènica, miris on miris trobes coses boniques. Fins aquí podríem estar parlant de moltes ciutats del món però a Estocolm, el ser illes, sempre hi ha una extensió d’aigua i un edifici, parc d’atraccions o museu darrere, creant un reflexe o simplement emergint de la superfície. És impressionant agafar ferrys també perquè estàs tot el trajecte fent oh’s i uau’s a tort i a dret. En aquest sentit també és preciós acostar-se a Södermalm per guanyar una mica d’alçada i tenir una panoràmica diferent.