Top 10 Tanzània (i Zanzibar)

DAR ES SALAM

Per nosaltres sempre serà la primera experiència a Tanzània i probablement on l’hem experimentada de forma més autèntica. Sobretot en la nostra visita al mercat de peix de Kivukoni, on no deuen anar-hi massa turistes ja que els pobres pescadors i els venedors ens miraven realment sorpresos. És cert que no té una estructura turística a nivell que puguis visitar massa coses, però l’encant natural que té és innegable i al costat del ferry de nit hi posen unes parades de menjar que valen molt la pena. No havíem tastat mai les panotxes amb xile i llimona i el peix i el marisc eren prou bons…i baratíssims! L’únic però és la constant presència d’homes armats a botigues i a les portes d’algunes cases. 

LLAC MANYARA

Al voltant del Llac Manyara la vida esclata. Dins les aigües hi trobem hipopòtams, pelicans, flamencs i un munt d’animals hi van per poder satisfer la set. I gràcies a la quantitat d’aigua que hi ha tot l’any, la zona és molt més frondosa que en qualsevol altre parc natural de Tanzània. Nosaltres hi vam trobar més elefants que enlloc, alguns fins i tot ens van fer aturar el cotxe perquè sinó un atropellava l’altre (crec que hi hauríem sortit perdent nosaltres). 

Una de les zones més espectaculars són les zones de descans, on pots asseure’t en uns bancs i observar la natura en perspectiva, per fi fora del cotxe.

Gràcies a la vegetació i a la zona de selva i arbres, hi vam trobar una quantitat exagerada de babuins i facoquers amb la seva curiosa forma d’alimentar-se “de genolls”.

PARC NATURAL DE TARANGIRE

A l’oest d’Arusha, just per sota del Llac Manyara, trobem aquest Parc Natural, on no hi ha un paisatge tan espectacular com en els altres, ja que gran part de l’any el riu que li dóna nom és sec, però ho trobem un dels arbres més mítics de la regió i, personalment, un dels arbres que més m’agraden: els baobabs. A la llera del riu en l’època seca hi podem trobar un gran moviment d’animals i hi abunden els elefants i girafes, així com grans ramats de zebres i nyus. 

PARC NATURAL DEL SERENGETI

Probablement un dels Parcs Naturals més importants del món. Limita amb el Masai Mara al nord i és al voltant d’aquests dos parcs on es genera la gran migració. Hi vam descobrir un munt de lleopards dalt dels arbres, lleons, hienes i búfals. A les zones mullades també hi havia moltíssims hipopòtams, cocodrils i uns llangardaixos gegants, a més dels nyus, zebres i girafes de rigor. Una de les experiències que us recomanem molt és dormir en tendes al mig del parc. L’experiència és bestial i així no perdeu tant de temps en entrar i sortir del parc. 

ZONA DE CONSERVACIÓ DE L’NGORONGORO

És un entorn únic i molt especial, dins un cràter volcànic. A l’entrar no ho vam notar, però al marxar vas literalment pujant pel precipici i el camí és quasi més estret que el cotxe. Quina por vaig passar! Dins el cràter hi ha una zona més seca on hi vam trobar una quantitat exagerada de lleons i on volíem veure rinoceronts però ens vam quedar amb les ganes i a l’altra banda hi ha la zona del llac, on es pot fer un picnic sempre i quan vagis en compte, ja que a escassos 100 metres hi vam trobar una família completa de lleons. Jo crec que és òptim que, a més del Serengeti, hi inclogueu un dia a Ngorongoro, nosaltres ho vam trobar preciós. 

ARUSHA

Més enllà de ser el punt de partida dels safaris i, tot i que els seus propis habitants desaconsellen força sortir  a algunes hores, és molt interessant fer-hi una volta. Nosaltres vam anar directes al mercat local i el vam trobar espectacular, a més de visitar la mítica Torre del Rellotge i fer un munt d’amics durant el procés. També us recomanem que visiteu el Khan’s BBQ, un dels restaurants més mítics de la ciutat i on podreu tastar una veritable barbacoa de carn especiada, molt típica a Tanzània. 

BOXIMANS – DATOGA

Nosaltres vam estar força dies de safari, així que vam poder incloure alguna activitat més que la gent que només feia 3 o 4 dies. Tal i com la visita al poble Masai ens va semblar curiosa però sumament turística i poc original, no podem dir el mateix de les altres dues tribus amb les que vam compartir una estona. Amb els boiximans ens vam sentir caçadors per un dia, vam compartir amb ells un dic dic (fins i tot ens van fer “l’honor” de deixar-nos menjar part del budell cru, tota una delicatessen reservada als qui l’havien caçat) i vam demostrar tenir prou bona punteria. Amb els datoga vam veure com molien el gra i ens van demostrar la seva destresa convertint un candau de coure en puntes de fletxa i precioses polseres. Una experiència molt gratificant i on si li vam trobar un punt autèntic.

STONETOWN

La capital de l’illa de Zanzibar mereix mínim un parell de dies per gaudir´-ne totalment. Les seves portes d’inspiració índia (es feien tan robustes i amb sortints per fer-les resistents als elefants), la Casa de les Meravelles, on hi va haver llum i un ascensor per primer cop a tot el continent africà, el mercat de Forodhani amb les seves delicioses pizzes de Zanzibar i els seus pintxos de marisc i carn…I des d’allà es pot agafar un barquet i anar a Prison Island, on hi ha les tortugues centenàries, un record més de les excentricitats en temps del sultà. 

KIZIMKAZI

Al sud de l’illa hi viuen famílies de dofins salvatges i s’organitzen excursions per poder-los veure i submergir-se amb ells. No us espereu una piscina amb dofins i que es deixin tocar, justament si vam decidir fer-ho va ser perquè és quelcom natural i pot ser que hi aneu i no els veieu. Nosaltres però els vam veure, dins i fora l’aigua saltant i va ser espectacular. Una ruta d’un dia que podeu fer és ajuntar Kizimkazi amb el bosc de Jozani, dinar a The Rock i fer el ronso una mica a alguna platja de l’est abans de tornar on estigueu dormint. 

NUNGWI

Al nord de Zanzibar hi trobem la platja de Nungwi. Nosaltres teníem planejat dormir dues nits a Stonetown i després anar dormint una nit a cad apunt de la illa per fer un intensiu per zones. La primera nit que vam passar a Nungwi (i després de la primera posta de sol) vam decidir que dormiríem la resta de nits a Nungwi i des d’allà ens mouríem als punts de l’illa on ens vingués de gust anar. És cert que és un lloc força turístic (tot i que no massa més que altres platges de la illa), però és una zona molt bonica, un lloc privilegiat per veure unes postes de sol impressionants, no pateixes les marees i hi ha una selecció d’allotjaments (hotels i bungalows) i restaurants molt bons i a uns preus… Una llagosta per atipar-se ens costava 10 dòlars.