ILLA D’STYRSÖ



A pocs minuts del centre de la ciutat en tram s’arriba a Saltholmen, des d’on surten vaixells a totes les illes de l’arxipèlag. Nosaltres vam triar una de les opcions més habituals i la veritat és que ho vam gaudir moltíssim. A Styrsö hi vam trobar les típiques casetes de colors, un munt de poblets entranyables, ports farcits de barquetes precioses i una zona boscosa a l’interior per on literalment ens vam perdre durant un parell d’hores. És una experiència molt recomanable perquè no té res a veure amb el que és la ciutat. Preciós, de veritat.
SALUHALLEN


Més enllà del nostre amor pel menjar i en concret pels mercats arreu del món, els mercats suecs estan tan ben presentats i és tot tan bonic que no comprar sembla un sacrilegi. En concret el Saluhallen crida l’atenció ja des de l’exterior, en una zona al costat del riu, amb els restaurants al voltant de l’edifici però quan entres és quan t’enamores. Nosaltres no hi vam menjar perquè estavem a casa d’uns amics i fèiem bastants àpats allà però tot feia molt bona pinta i a més és un dels mercats més antics del país, en marxa des de 1889
SKANSEN KRONAN


Antiga fortalesa, presó temporal i residència. Aquestes han estat les funcions d’aquesta torre dalt d’un turó al llarg de la història, ideal per obtenir una de les millors vistes sobre la ciutat de Göteborg. Ara al capdamunt hi ha un restaurant on es pot menjar o prendre quelcom però un pot passejar-s’hi tranquilament sense haver de consumir. Molt recomanable per ubicar-se en una ciutat tan embolicada, ja que entre els canals i les entrades de mar, és fàcil perdre’s una mica.
KRONHUSET


El Kronhuset és l’edifici més antic de la ciutat, construït l’any 1654 com a magatzem per a uniformes militars. És d’estil holandès i es troba darrere de l’ajuntament, formant un recinte preciós amb les Kronshusbodarna, tot de paradetes d’artesania i el lloc on, diuen, es pot tastar la millor xocolata calenta de tot Suècia. Nosaltres hi vam anar al juliol i no ho vam trobar adient, una excusa més per tornar-hi a l’hivern.
HAGA (I EL FIKA)



El Fika vindria a ser l’hora del tè dels anglesos però és molt millor. Primer perquè els pastissos típics del fika, els kanellbulle són deliciosos en totes les seves varietats i, sobretot, perquè el Fika tu el pots fer les vegades que tu vulguis! Nosaltres va ser pràcticament el primer que vam fer en arribar a Göteborg, ja que és la típica tradició que ens encanta. En aquest sentit, Haga és la zona per excel·lència on fer un bon Fika, ja que hi ha els llocs més xulos i amb més qualitat i varietat on fer l’aturada i gaudir-la al 100%. El carrer principal, Haga Nygata, no només té una ratio de llocs de Fika per metre quadrat altíssima sinó també unes botigues d’artesania local i de records no industrials que fa caure de cul.
SLOTTSSKOGEN


Durant la nostra visita a Suècia vam passejar per un munt de parcs, jardins i llocs verds de denominació variada i Slottsskogen va ser dels que més ens va agradar tot i visitar-lo en ple diluvi. I amb una nena de 9 mesos que no es va tornar amfíbia de miracle. Potser justament per la pluja no vam trobar massa gent i es respirava una calma… Extensions de gespa immenses amb arbrets, tota la zona dels animals amb foques, pingüins i els ants, era increïble. Fins i tot les zones infantils ens van semblar brutals, amb una balena gegant on els nens es podien ficar per jugar i tot de jocs d’aigua. Ideal per passejar-hi i per passar-hi una bona estona en família.
PLAÇA GUSTAV ADOLFS I EL RIU


La plaça Gustav Adolfs ve a ser la plaça de l’ajuntament i de fet va rebre el nom de Stortorget (com la que hi ha al Gamla Stan d’Estocolm) fins al 1854 quan es va aixecar una estàtua del pare fundador de Göteborg, el rei Gustav Adolf de Suècia. Gràcies a la seva ubicació estratègica al centre de la ciutat i al costat de tot, des de la plaça es pot fer una passejada per la vora del riu molt fotogènica, passant pel Museu de la ciutat i la torre de l’església alemanya.
ESMORZARS TÍPICS


Aquí fem una mica de trampa perquè ens vam allotjar a casa de gent que viu allà i que ens van preparar uns esmorzars com els que fan ells i no el típic buffet d’hotel o una cosa més generalista. Però volíem aprofitar per explicar-vos coses que podeu tastar i que faran que tingueu un esmorzar ben autèntic. Primer de tot heu de trobar molts pans diferents, mínim 3 o 4. Després pastissos, pot ser pepparkaka, kanellbulle o el Prinsesstarta, però tenen pastissos per cada festivitat de l’any. I sobretot peixos de totes les maneres i formes. el kalles caviar , salmó fumat, sill (peix en conserva que és típic menjar amb pebrot vermell cru, cogombre i ou dur)… I algun embotit i formatge també, amb això ja faríem.
LLAC KÅSJÖN


Suècia és terra de llacs i de zones verdes extensíssimes i l’Anna i l’Inel tenen la immensa sort de tenir aquest llac tan preciós a escassos 12 minuts de casa fent una passejada. A l’estiu hi vam trobar gent banyant-se, saltant des del seu trampolí de 3 nivells, corrent o simplement passejant, però els vídeos que ens enviaven a l’hivern feien encara més enveja, amb famílies senceres passant el dia fent una barbacoa al llac o patinant per sobre la capa de gel que s’hi forma. Una veritable joia.
PARC TRÄDGARDFÖRENINGEN


El primer que vam fer quan vam arribar a Göteborg va ser anar a buscar un parc on la Greta pogués fer la croqueta. Després de quasi 4 hores d’avió i mitja de bus, la pobra necessitava una mica de joc lliure i el que vam trobar ens va deixar embadalits. El parc en si és molt bonic, a la vora del riuet on tot de suecs i sueques feien el llangardaix mentre feia sol però a més tenia una quantitat d’espais de joc (on la Greta va provar el seu primer gronxador) que ens van semblar espectaculars. Per nosaltres era de bojos tenir tants metres de gespa per poder fer el gamba a escassos 5 minuts de l’estació central d’una gran ciutat.