PARLAMENT


Construït entre 1884 i 1902, és el 3r parlament més gran del món darrere del de Bucarest i del de Buenos Aires. És un edifici impressionant inspirat en la Badia de Westminster a Londres i s’hi pot accedir a través d’una visita guiada en diversos idiomes en la qual et fan un recorregut per les 3 estances més importants: l’Antiga Càmera Alta que és una recreació de la real que s’utilitza avui en dia, la Sala de la Cúpula on hi ha la corona (que va estar guardada durant uns anys a Fort Knox, als Estats Units per por a que la robessin) i que no és la cúpula que es veu des de fora ja que aquesta queda 30 metres per sobre i l’Escala Principal, que és impressionant, com si es tractés d’un casino i no d’un parlament europeu. Com a curiositat, la suma de totes les escales de l’edifici sumen 30 quilòmetres de distància, una bogeria. I una altra cosa que ens va cridar l’atenció són els posa-puros numerats on els parlamentaria deixaven els seus cigars mentre estaven reunits.
MERCAT CENTRAL


A finals del segle XIX es van fer construir 5 mercats a la ciutat perquè hi havia greus problemes amb l’estat dels aliments i la població veia amenaçada la seva salut. Un d’aquests mercats va ser el Mercat Central, que va ser construit el 1897. Lluny de resoldre els problemes, l’arribada dels nous mercats va enfurismar els habitants de Budapest que veien incrementats els preus dels productes fins a màxims històrics. Durant la Segona Guerra Mundial el mercat va quedar parcialment destruït i no va ser fins a finals dels anys 90 del segle XX que es va reconstruir, convertint-se des d’aquell moment en un dels símbols de la ciutat. La planta a peu de carrer és tot el que hom pot esperar d’un mercat, amb moltes paradetes de productes locals i al pis de dalt hi ha molts souvenirs i una part de mejars força apanyada. El que no us podeu de perdre és la planta -1 on hi ha la zona del peix.
BASTIÓ DE PESCADORS


El Bastió de Pescadors és un mirador preciós que es va acabar el 1902 i des d’on s’obtenen unes vistes privilegiades de la zona de Pest. Diuen les històries que el nom li ve d’un antic mercat de peix que hi havia a la zona i del gremi que va ser l’encarregat de protegir i defensar aquella zona de la ciutat i en especial l’Església de Sant Matias. Les 7 torres del recinte rendeixen tribut a les 7 tribus magiars que van fundar Hongria i una estàtua eqüestre d’Esteve I domina la placeta. És un lloc preciós on gaudir d’una posta de sol.
BALNEARI SZECHENYI



Inaugurat el 1913 en estil neogòtic, és un dels recintes termals més grans del món amb lees seves més de 20 piscines i les saunes, sales de massatges i demés estances on relaxar-se. La joia de la corona són les seves 3 piscines exteriors on pots gaudir no només de les propietats medicinals de les aigües sinó també d’un recinte que és no bonic sinó el següent. Quan hi vam estar nosaltres la temperatura exterior era de 11 graus així que el plaer de l’aigua calenta era doble. Pots anar fent circuits al teu gust alternant temperatures altes (la majoria entre 36 i 40 graus) amb algunes piscines on l’aigua està a 20 graus (vam aguantar-hi molt poc). Com a recomanació, és cert que ben d’hora al matí s’hi està bé i hi ha poca gent, però després et passes tot el dia fet un flam del relax. Tingueu-ho en compte.
CASTELL DE BUDA



L’antic Palau Reial (també el veureu anunciat amb aquest nom) domina la ciutat des de les alçades del turó del mateix nom i tot i que ara mateix no exerceix ni com a palau ni es visita com a tal, té l’interès de ser seu de la Biblioteca Szechenyi, la Galeria Nacional i del Museu d’Història de la ciutat però, a més de les visites culturals que són molt interessants, al voltant del castell hi ha una sèrie de carrerons i casetes que valen moltíssim la pena, com per exemple la Casa de Houdini on fan shows i hi ha un petit museu. Evidentment, la seva ubicació privilegiada permet tenir molt bones vistes de la ciutat, quasi davant per dabvant del Parlament.
BASÍLICA DE SANT ESTEVE


La Basílica de Sant Esteve va rebre el seu nom del primer rei d’Hongria, del qual es conserva una relíquia dins l’edifici: la seva ma dreta. És l’edifici religiós més gran del país i el punt més alt de Pest junt amb el Parlament. L’exterior és imponent, l’interior sorprenent i si pugeu (hi ha un ascensor) a veure les vistes des de la cúpula, us enamorareu definitivament d’aquesta església colossal.
ELS PONTS I EL DANUBI



Com passa en altres ciutats com Viena o Novi Sad, el Danubi és un eix importantíssim per entendre la ciutat de Budapest. De fet, probablement més que en cap altre cas ja que el que uneix Buda i Pest, precisament, és el diu. La història de la ciutat no es pot entendre sense el riu ni sense els seus ponts. Els més famosos són el Pont de les Cadenes (que quan vam anar-hi nosaltres estava parcialment en obres) i el Pont de la Llibertat, que uneix el Mercat Central i el Turó Gellert. Una recomanació que us fem és fer un creuer pel riu, que val molt més la pena que a altres ciutats, ja que Budapest està molt ben il·luminada i es gaudeix molt de les vistes i les històries que t’expliquen.
GRAN SINAGOGA



Amb visites guiades gratuïtes cada hora en punt, és una visita imprescindible per diversos motius. Es tracta de la segona sinagoga més gran del món i a nivell arquitectònic és una meravella, per dins i per fora. La majestuositat dels seus acabats, però, no ens pot fer oblidar que dins el recinte i del ghetto jueu es van viure episodis terribles pels quals és una de les úniques sinagogues del món que té un cementiri al seu pati interior. Durant la ocupació nazi no permetien que els cossos es traguessin fora del ghetto així que van haver de crear aquesta fossa comuna on en poc més de 40 tombes hi ha els cossos de més de 2.000 persones. Com a record del que hi va passar es va projectar el projecte de l’arbre de la vida, situat darrere l’edifici principal i que guarda a les seves fulles els noms de les persones que hi van morir. Dins del recinte també hi trobem el Museu Jueu i la petita sinagoga que es va construir a posteriori.
SANT MATIAS



Una de les esglésies més boniques que hem visitat mai, no només per l’edifici en si, sinó per la seva ubicació al cor del districte del castell i custodiada pel majestuós Bastió de Pescadors. L’església es va construir entre els segles XIII i XV però va patir modificacions fins ben entrat el segle XIX. Recorda una mica la Catedral de Sant Esteve a Viena per les rajoles de la teulada però l’interior policromat no té res a veure. És com entrar a una pel·lícula de fantasis medieval on cada racó és una petita joia decorada com si fos única i especial. Des del terra a les voltes, tot és realment bonic.
TURÓ GELLERT I MIRADORS


Des dels seus 235 metres d’alçada, el Turó Gellert es pot admirar des de gairebé qualsevol punt de la ciutat i és, a la seva vegada, un dels miradors més espectaculars de Budapest. El nom li van donar per Sant Gerard, un bisbe que, segons diu la llegenda, va ser llançat en un barril muntanya avall. Al peu del turó trobem el balneari del mateix nom, un dels més famosos de la ciutat i si anem pujant, trobem els diversos miradors amb vistes sobre el riu i també la Ciutadella, coronada per l’Estàtua de la Llibertat, una estàtua de bronze de 14 metres que commemora l’alliberament de la ciutat dels nazis per part de la Unió Soviètica. Un cop aquests van passar de ser aliats a enemics es va modificar la inscripció (inicialment en rus i hongarès) i ara el que s’hi pot llegir és “En memòria de tots aquells que van sacrificar les seves vides per la independència, la llibertat i la prosperitat d’Hongria”.